23 септември 2019 г.

Бонуси от FinTech и P2P. Как да извлечем максимума без излишен риск?

Бонуси от FinTech и P2P

Реших да опиша накратко възможностите за бонус от различни компании за финансови технологии и платформи за споделено финансиране, за които не е необходимо да влагаме големи суми и да поемаме излишни рискове.
Както винаги, всичко написано отразява само моя личен опит и знания и не бива да се приема като съвет. Ако проявявате интерес, проучете всяка една възможност допълнително, за да оцените дали и доколко тя е приемлива за Вас.
Без повече излишно протакане, нека ги разгледаме:




Бонуси от FinTech компании за електронни пари

Revolut - 15 BGN (до 15-ти ноември)


Revolut е алтернатива на традиционните банки и е най-бързо развиващата се финтех компания в Европа, която предлага акаунт за електронни пари с над 7 милиона потребители. Регистрирана е във Великобритания. Основната дейност на Revolut е в предлагането на предплатени (дебитни) карти, парични преводи и удобството да държите множество валути и да обменяте пари по реален текущ междубанков курс.
Допълнителни възможности, които дава са:
- бюджетиране
- търговия с акции без комисиона (единствена по рода си услуга в България)
- криптовалути
- пасивно спестяване
- пасивни/активни дарения

Как да се възползвате от бонуса за регистрация?


Revolut няма постоянна кампания за бонус "Покани приятел", но периодично пуска различни кампании. Най-добра за всеки нов потребител е кампанията "Дай 20, вземи 20" при която компанията дава по 20 лв. (През този месец актуалната кампания е само 15) ако бъдете поканен от ваш приятел (активен потребител), заредите 25 лв. в сметката си (в България чрез интернет плащане от българска дебитна карта) и поръчате физическа Revolut карта. При план Стандарт услугата ще ви бъде абсолютно безплатна и ще получите 20 лв. при първо плащане с физическата карта Revolut. Можете да ги изхарчите (или изтеглите) както желаете и това няма да ви коства абсолютно нищо.


Можете да се възползвате и да вземете своите 15 лв. ако се регистрирате от този линк. Нямам информация кога и дали ще има кампания за 20.


В най-лошия случай (когато няма активна кампания, но не желаете да чакате), можете поне да получите безплатна Revolut карта като се регистрирате от този линк.


Не забравяйте да прочетете моето детайлно ревю на компанията тук - Revolut - Много повече от електронна банкова услуга


За мен - Аз също ще получа 15 лв


Monese - 15 £


Monese отново е мобилна услуга за електронни пари от Великобритания с над 1 милион потребители и е сходна с Revolut, макар и далеч по-ограничена. Monese предлага предплатени (дебитни) карти, парични преводи и удобството да държите EUR и £. За съжаление услугата е далеч от възможностите на Revolut, като не предлага почти нищо друго, нито дава възможност да държите BGN или да обменяте валути по междубанков курс. В най-добрия случай можете да го използвате като алтернатива на Revolut (винаги е добре да имате поне 2 възможности за достъп до пари, особено когато пътувате), а в най-лошия - просто да се възползвате от бонуса и да пробвате услугата.
Скоро ще напиша подробно ревю, а тук ще се фокусирам само върху това как да получите своя бонус.

Можете да се възползвате и да получите своите 15 £ като свалите приложението и се регистрирате от този линк.

Като основен акаунт изберете Великобритания, за да получите бонус от 15 £ вместо 15 €. След като се регистрирате, поръчате и получите своите карти (отделни за £ и €) и направите каквото и да е плащане (на POS в магазин или интернет) ще получите своя бонус. Най-добрия начин да захраните своята сметка е като преведете пари от своята карта Revolut (Monese предлага възможност за зареждане с дебитна карта). Ако след получаване на бонуса желаете да го обърнете в BGN или друга валута - просто го пратете обратно в своята сметка Revolut. 

За мен - Аз също ще получа 15 £

Curve - £


Curve също е мобилна услуга за електронни пари (с над 300 000 потребители), но основната й функция е да "обединява" множество банкови карти в една - Curve. Приложението дава възможност в реално време и за секунди да избирате коя карта да се използва за поредното плащане, а уникална услуга е възможността да се "връщате назад във времето" като променята валутата и картата от която е направено всяко конкретно плащане до 14 дни след неговото извършване. Ако не друго, то поне може да разтоварите портфейла си от повечето банкови карти (ако имате няколко).
Като бонус - картата е доста красива.
Аз лично съм свързал една от картите си Revolut, двете карти Monese и картата си от Unicredit Bulbank с Curve и до момента услугата ме впечатлява.
Иначе Curve се "рекламират" с добрите си курсове за превалутиране без такси, но от това което съм изчел, курса не е по-добър от този на Revolut. 
Допълнителна функция е възможността за 1% CashBack в 3 избрани от вас магазина (повечето големи вериги като Lidl, H&M и т.н. присъстват). За безплатния план тази оферта важи в рамките на първите 3 месеца. 


Можете да се възползвате и да получите своите 5 £ като свалите приложението и се регистрирате от този линк.

След като се регистрирате, поръчате и получите свояте картa Curve, можете да свържете своята карта Revolut (отнема секунди) и направите каквото и да е плащане (на POS в магазин или интернет) и мигновено ще получите своя бонус. Ако използвате своята карта Revolut и възнамерявате да харчите BGN не забравяйте да изберете като основна валута на картата - BGN (по подразбиране е £).

За мен - Аз също ще получа 5 £

Transferwise - 50 €


Възможно е да се възползвате от бонус от 50 € от услугата за електронни пари TransferWise, но бонуса там е малко по-сложен за получаване - ако все пак искате да се запознаете, можете да прочетете раздела за TrasferWise в моята статия Евтини преводи. Как да спестим от таксите на банките?

Бонуси от дребни инвестиции


Bondora - 5 €


Платформата Bondora е сред най-старите P2P платформ в Европа и се използва от над 70 хиляди потребители. Както много други платформи, тя предлага бонус за нови инвеститори. 

В случая става въпрос за 5 € ако се регистрирате от този линк и инвестирате поне 10 €. 


Най-ниско рисковия начин да направите инвестиция, ако не възнамерявате да сте дългосрочен инвеститор, е чрез продукта "Go & Grow", като изтеглите средствата си след ~1 месец. При този вариант ще е необходимо да изтеглите цялата сума в основния си Go & Grow акаунт, за да заплатите само 1 € такса, и ще можете да изтеглите обратно в банковата си сметка (или напр. Revolut акаунт) ~14.10, т.е. ще спечелите малко над 4 € с минимална и краткосрочна инвестиция от 10 € за 1 месец.

Няма да влизам в повече подробности, можете да прочетете моето детайлно ревю на Bondora тук - 6.75-14% доходност и €5 бонус от Bondora - Най-старата P2P платформа в Европа.

За мен - Аз ще получа 5 % от инвестицията ви с изключение на начисления бонус, или в случая 0.20 €


NeoFinance - 25 €


NeoFinance е P2P платформа от Литва и има над 8 хиляди потребители. Тя също предлага бонус за нови инвеститори, който типично е 10 €, но поради моето сътрудничество с тях, мога да предложа бонус от 25 €. Все още не съм писал детайлно ревю на платформата, но можете накратко да се запознаете с нея в моя Преглед на портфолиото, Юли 2019.


За да се възползвате от бонуса е необходимо да се регистрирате от този линк и да инвестирате дребна сума, напр. 10 €. Ще получите 25 € за първа инвестиция, които можете да използвате както решите. Можете например да финансирате 3 кредита като заплатите малка сума за участие в гаранционния фонд на платформата (така ще изключите възможността да загубите средства) или просто да инвестирате в нискорискови кредити от клас A. След това можете да продадете кредитите с малка отстъпка (обикновено самата платформа ще купи кредити без Гаранционен фонд в рамките на 24 часа).
Така на практика можете да изтеглите поне 20 € от пърчонавалния бонус и ще имате възможност да се запознаете с работата на платформата. Може да ви допадне!

За мен - Аз ще получа бонус от 5 € ако инвестирате поне 150 € в платформата, но не се притеснявайте за това, статията е за това как ВИЕ да извлечете максимална полза, без излишни рискове.

BitOfProperty - 10 €


BitОfProperty е платформа за споделено финансиране с цел закупуване и отдаване под наем на имоти. При нея си "купувате" дял от даден имот, като цената на един дял е 50 €. След успешно финансиране имота се отдава под наем и печелите съответен % от наема. След предварително определен период от 3-5 години, имота се продава като се очаква да донесе допълнителна печалба. Всеки имот се управлява от отделно "дружество" и на практика е собственост на дружеството, на което вие на свой ред сте член, а не на самата платформа. Това е стандартна практика на платформите за споделено финансиране на имоти като например Reinvest24 (за нея ще пиша друг път). Имате възможност да продадете своя дял във всеки момент на наличния вторичен пазар вместо да чакате тези 3-5 години, като сделките на вторичния пазар се случват сравнително бързо.
Няма да влизам в повече детайли, тъй като съм инвеститор в платформата от скоро с едва 2 дяла и направо ще премина на бонуса:

За да се възползвате от бонуса от 10 € е необходимо да се регистрирате от този линк, след което да инвестирате ~40 € като например закупите дял от вторичния пазар (обикновено можете да намерите дял и за 48-49 €). Честито, вече сте наемодател! Сега можете да останете такъв и да се запознаете по-добре с платформата, или в избран от вас момент да продадете вашия дял.

За мен - Аз също ще получа 10 €


Бонуси от по-едри инвестиции


(В тази секция ще спомена възможности за бонус при инвестиции от 500 €+)

Mintos - 10/20 € или 1%


Mintos е най-добрата и най-голяма платформа за споделено финансиране в континентална Европа. Можете да прочетете моето подробно ревю на платформата - 
12% доходност от Mintos - най-добрата P2P платформа в Европа. С Mintos имате възможност да получите бонус от 10 € при инвестиция от 500 € или 20 € при инвестиция от 1000 € ако се регистрирате от този линк.
За мен - Аз ще получа сума, равна на вашия бонус
Алтернативно можете да се регистрирате от този линк за да получите по 1 % от инвестираната сума за първите 3 месеца 
За мен - Аз ще получа 5 € за регистрацията Ви и 1 % от инвестираната сума


IUVO - 30/90 €


Iuvo e най-добрата българска платформа за споделено финансиране. Можете да прочетете моето подробно ревю на платформата - 
С IUVO имате възможност да получите 30 € ако инвестирате поне 1000 € през първите 2 месеца. Този бонус може да нарастне до 90 € ако инвестицията ви нарастне до поне 2500 € за същия период. За да се възползвате от бонуса е необходимо да получите покана от мен.


Flender - 5%


Flender е ирландска платформа за споделено финансиране в бизнес кредити и е една от любимите ми платформи. Тя предлага 5% бонус върху инвестираната сума през първите 30 дни като минималната инвестиция в кредит е €50, а сроковете са между 1 и 3 години. Все още не съм писал детайлно ревю на платформата, но можете накратко да се запознаете с нея в моя Преглед на портфолиото, Август 2019.
За да получите своя бонус е необходимо да се регистрирате от този линк, след което да инвестирате желана от Вас сума.



За мен - Аз също ще получа 5%
----------------------------------------------
За момента е това. Не всички платформи/компании, с които работя, предлагат бонус за нови потребители. Повечето предлагат бонуси за своите партньори, но няма да ги споменавам тук, тъй като фокуса на тази статия сте Вие. Има още няколко възможности за дребни бонуси, които ще представя в ъпдейт на тази статия скоро, както и някои, които просто за момента не са налични в България (например немската услуга за електронни пари N26 или английската Monzo).

-----------------------------------------------

Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 



Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.

------------------------------------------------

Тази статия не е спонсорирана от никого и отразява моето лично мнение и опит със споменатите в нея FinTech платформи за електронни пари или споделено финансиране. Нямам претенции, че информацията е пълна или напълно вярна. В статията се съдържат линкове към определени услуги и платформи. Използването на някой от посочените линкове, за да се запознаете с конкретна платформа, няма да ви струва нищо, но е възможно да донесе малка печалба за мен, а в някои случаи и за Вас. Ако имате въпроси за условията на всяка конкретна платформа - не се колебайте да ме попитате.