23 август 2019 г.

Revolut - Много повече от електронна банкова услуга

Revolut

Ако вече сте чели предишните ми статии, вероятно името Revolut ви е познато. В статията си Евтини преводи. Как да спестим от таксите на банките вече направих кратко ревю на услугата, сравнявайки я с други сходни услуги предлагани от TransferWise и PaySera.
Но ето, че едва месец и половина по-късно (и около 2 милиона нови потребители!), намирам за нужно да напиша ново ревю, в което да разкажа защо приложението се превърна от предпочитано за мен, в на практика единственото, което използвам и освен това преживява безпрецедентен бум в световен мащаб.
Какво пропуснах в предходното ревю и какво се промени? Нека да разберем!


Ще опитам да не повтарям твърде много информация, която вече съм публикувал, но същевременно искам да създам достатъчно пълна картина в една статия.



Какво е Revolut?

Revolut поначало е алтернатива на традиционните банки и е най-бързо развиващата се финтех компания в Европа, която предлага акаунт за електронни пари. Регистрирана е във Великобритания (през юли 2015г.) и се регулира като институция за електронни пари от британската финансова регулаторна агенция (FCA).
Revolut притежава Европейски банков лиценз, издаден от националната банка на Литва през 2018г., но към днешна дата не оперира като банка (не се учудвайте, че лиценза идва от Литва - Литва, Латвия и Естония са Меха-та на финансовите технологии, като агресивно улесняват и подпомагат стотици стартъп компании от този бранш)
Това е важно, тъй като вашите средства няма да бъдат гарантирани съгласно Европейската схема за гарантиране на банковите депозити до €100 000 (в случая литовската такава).
Това обаче не значи автоматично, че средствата ви са напълно незащитени, както може да ви се стори на пръв поглед. Следвайки добрите практики и приложими регулации за опериране с електронни пари, Revolut не държи вашите средства в собствената им сметка и няма право да оперира самостоятелно с тях (както и в случай на задължения на Revolut към трета страна, вашите средства са неприкосновени). Парите на клиентите се държат в британските банки Barclays и Lloyds, а сумите в тях от своя страна са гарантирани по смисъла на Европейската схема за гарантиране на банковите депозити. Поне така е на теория.

Основната дейност на Revolut е в предлагането на предплатени (дебитни) карти, парични преводи и удобството да държите множество валути и да обменяте пари по реален текущ междубанков курс. Услугата е изцяло мобилна. Инсталирате мобилното приложение на своя смартфон (вече работи и на български), регистрирате се (отнема 5 мин, като изисква да снимате личната си карта, както и себе си), зареждате пари (в България става чрез вашата банкова дебитна карта както плащане в интернет на виртуален POS терминал) и поръчвате своята физическа Revolut Master card (Предлага се и виртуална карта, която например да използвате за онлайн пазаруване).

Карта Revolut Standard



Получаването на физическата карта обикновено отнема 2-3 седмици, но ако сте притежател на iPhone можете мигновено да добавите своята карта в Wallet. Това става от меню "Карти", чрез натискане на бутон "Add to Apple Wallet". След това можете да плащате чрез телефона си точно както с безконтактна карта.

Revolut ApplePay


Така...но за какво всъщност може да ползва Revolut обикновения потребител?

1. Банкови операции


- Можете да сменяте валути по изключително добър курс. Ако пътувате в чужбина можете предварително да обмените своите пари и там да използвате своята карта Revolut. Ако имате нужда от кеш, просто изтеглете необходимата сума без такси от който и да е банкомат (в рамките на определен месечен лимит). Колко сте изразходвали от своя лимит можете да видите от меню Dashboard>Settings>Price plan.

Имайте предвид, че превалутирането трябва да правите в делнични дни, тъй като през уикенда има такса от 0.5-2% (таксата е под формата на по-неизгоден курс).


Това само по себе си би трябвало да е достатъчно, за да привлече повечето хора, но какво още може да ни предложи Revolut?

Освен описаното по-горе е важно да отбележа, че приложението е изключително интуитивно и лесно за използване (освен това търпи чести и положителни промени).

Също дава безпрецедентно ниво на контрол:
- Ограничавате месечната сума, която може да се тегли от всяка карта, която притежавате;
- Ограничавате типа плащания, за които може да се използва вашата карта. Интернет, безконтакно, магнитно, чип+ПИН. Можете да добавите дори и ограничения по локация, така че вашата карта да не може да бъде използвана от място, на което не се намирате физически (не съм използвал тази функция досега);
- Можете да плащате с лекота битовите си сметки, без такси;
- Можете да заложите автоматични периодични плащания, напр. за застраховки, абонаменти или др.;
- Можете да изпращате пари на всеки ваш познат, потребител на Revolut, мигновено (за секунди).
- Преглеждате всички свои дейности. Освен това приложението групира автоматично всичките ви плащания по категории, с което е лесно да проследите къде отиват парите ви.


2. Бюджет


- Създавате бързо и лесно месечен бюджет, като можете да зададете както обща месечна сума, така и отделни суми по категории, а приложението ще ви показва как се справяте спрямо зададения бюджет:

Revolut бюджет


Както вече коментирах в статията си Как да спестяваме? Моите 12 съвета, създаването на месечен бюджет е един от фундаментите за всеки успешен спестовник. Вероятно и този път няма да ви убедя да го правите, но се чувствах длъжен да го спомена отново и да презентирам тази функционалност.

Дотук добре...пари, пари, но ми прилича на познатото банково приложение...подобрено с туй онуй. Трябва да има и още?

Да, така е. Има. И то няколко неща.


3. Криптовалути

Revolut предлага обмен на 5 криптовалути (BitCoin, Litecoin, Ether, Bitcoin Cash и Ripple). Към момента услугата е достъпна за потребители на платените планове Premium и Metal, както и за потребители на безплатния план Standard, след като изпълнят определени изисквания (да поканят 3ма свои приятели, макар че не съм сигурен дали това е постоянна оферта, или се появява през определено време както другите оферти "Покани приятел", за които ще пиша по-късно).

Аз лично не съм фен на криптовалутите. Не желая да притежавам нещо, което не разбирам достатъчно (макар и да съм чел не малко), но със сигурност тази опция би била интересна за не малък брой хора. Всяка отделна криптовалута се отваря като нова виртуална сметка и можете да правите мигновен обмен към и от нея.



4. Спестявания

Revolut предлага една малко нетрадиционна опция, чрез която хора с по-малък самоконтрол или желание за активно бюджетиране и спестяване на средства, биха могли да заделят в спестовен "сейф". При нея създавате свой сейф (Vault) и имате опция в него да се добавят малки суми пари при всяко извършено плащане с вашата карта Revolut като се закръгля сумата до цяло число. Напр. ако платите нещо на цена 12.50 стотинки, от сметката ви в Revolut ще изчезнат 13 лв., като 50 ст. ще бъдат добавени във вашия трезор.
Разбира се имате възможност да зададете например удвояване на тази сума, за да можете по-бързо да трупате спестявания.
Има и допълнителна опция за създаване на групови трезори, в които да се събират напр. пари за наем или др. от няколко човека (споменавам го само информативно, не съм го пробвал).

5. Дарения

Имате възможност да дарявате средства за избрана от вас кауза, по начин сходен с трезорите от преди малко. Т.е. сумата от всяко плащане да ви бъде закръгляна и превеждана към дадена кауза. Възможно е и правене на индивидуални или повтарящи се дарения за избрана от вас сума.

Revolut дарения


Хубаво е, че освен собствената дарена сума, можете да видите и общо събраните от Revolut дарения за всяка от каузите:



6. Фондова борса

В началото на този месец, Revolut най-накрая пусна своята дългоочаквана функционалност за търговия с акции без комисиона. Тя е по-проста и достъпна от всичко, което до момента можехме да открием по нашите георграфски ширини.

Как точно работи?

Директно в приложението има подменю, наречено Търговия (Trading). За да получите достъп до него е необходимо да се съгласите с няколко условия и становища (че разбирате, че при търговията с акции има възможност да търпите загуби и носите пълна отговорност за своите действия...стандартните неща). Реално брокерската услуга се предоставя от американската компания DriveWealth. Веднъж преминали процеса по регистрация, получавате мигновен достъп до прост списък с 300 публично търгувани компании на нюйоркските фондови борси (NASDAQ и NYSE). 
Списъкът е сравнително малък (т.е. в момента няма достъп до всички публично търгувани компании на тези борси), но е и достатъчно голям. Всеки, може да намери интересни за него компании като Tesla, Facebook, Google, Amazon, AliBaba и др. Купуването и продаването става невероятно лесно:
1. Превеждате средства в инвеститорския си акаунт, като предварително сте превалутирали желаната сума в щатски долари USD (той е отделен от стандартните сметки в Revolut).
2.  Избирате компания и натискате бутон "Купи" (Buy), след което избирате колко акции желаете да закупите (ВАЖНО - Revolut предлага покупка и на части от акции, като минималната цена на желаната част трябва да бъде $1):
Revolut търговия с акции

3. Натискате бутон Review order, след което потвърждавате. Вече сте притежател на акции (или част от акция) от дадена компания:
Revolut търговия с акции
Това е...1, 2, 3. Отнема по-малко от минута.

Има някои особености.

Първо - безплатния план Standard дава възможност за до 3 безплатни сделки месечно, платения план Premium - 8, а най-скъпия Metal - 100. Освен това имате дневен лимит за покупкопродажба на акции - до 3 сделки при които купувате и продавате дадени акции в рамките на съответния ден. Не мога да давам инвестиционни съвети в какво и как да инвестирате, но в статията си "Желаете да инвестирате? Ето какво трябва да знаете" вече накратко обясних, че множество изследвания и анализи сочат, че най-добрия начин за инвестиране в акции е покупка и продължително притежание на съответните акции, а не опити за покупка и продажба с цел бърза печалба. Оставям на вас да прецените кое е най-подходящо за вас.

И второ - ще има годишна комисиона от 0.1% от цената на притежаваните от вас акции (тази комисиона все още не се прилага).



Какво още да очакваме

Revolut ще продължат активно да разработват тази функционалност, като се очаква съвсем скоро да има възможност за търговия с акции на компании от Европейските фондови борси, публикуване на допълнителни компании от американските борси, както и търговия с борсово търгувани индексни фондове (ETF) и др.


Как може този бизнес модел да е печеливш за Revolut?


Може, макар и да не е нужно. Revolut разполага с достатъчно пари от своите инвеститори, за да може да си позволи да работи на загуба, поне засега. Важното за компанията и инвеститорите е разширяването на клиентската база, което да даде възможност за огромни печалби в бъдеще.

Стъпките в общи линии са следните:
1. Разтеж на клиентската база чрез подобряване и разширяване на услугите и стимулиране на реклама от съществуващите потребители
2. Превръщане на максимален брой планове Стандарт в платени планове Премиум и Метал.
3. Стимулиране на потребителите да извъшват максимален брой плащания чрез картите на Revolut (всяко плащане с карта носи на компанията определен малък % от платената сума. Навсякъде и по всяко време. 6 милиона потребители. Мога да се обзаложа, че след 3 години това число ще е поне 50)


Как ни стимулира Revolut , за да разширява услугата си?



Много просто - с бонуси. И то добри. Както вече споменах в статията Евтини преводи. Как да спестим от таксите на банките, Revolut се борят максимално бързо да се разрастнат, виждайки перспектива да станат тотален хегемон в предлагането на финтех услуги в Европа (и света), следвайки модела на Amazon. За целта в краткосрочен план дават на хората повече от това, за което плащат, главно под формата на ежемесечни игри "Покани приятел". 

Пример за такава е играта "покани 5-ма приятели и спечели безплатен план Metal за 12 месеца":



Revolut покани приятел 1



Тя ми донесе ето тази красива карта от неръждаема стомана:

Revolut Metal карта

 както и 12 месеца безплатен план Metal, чиято стандартна цена е 26 лв. на месец (преди това бях Premium потребител, което отговаря достатъчно добре на нуждите ми). План Metal включва:

- без месечно ограничение за обмен на валути и преводи
- по-висок месечен лимит за теглене от ATM - 1350 лв.
- "ТУРБО" трансфери - Доколко "турбо" трансфера се различава от стандартен SEPA трансфер не мога да отговоря, но като Standard потребител трансферите ми се изпълняваха в рамките на 2-4 работни дни. При Premium и Metal план се изпълняват за между 1 минута и 2 часа.
- медицинска застраховка за чужбина
- застраховка при забавяне на багаж или полет
- 0.1% кешбек при плащания с карта
- достъп до услугата "уредник", при която може да заявите резервация на хотел, ресторант, самолетен билет или др. и служител на компанията ще се погрижи да намери подходяща оферта
и други...


Друга игра, която пускат от Revolut e играта "Дай 20, вземи 20" за всеки поканен приятел, който се регистрира и свали приложението от вашия линк, зареди сметката си и поръча физическа карта:

Revolut покани приятел 2


Като цяло просто трябва да следите за текущи игри, почти винаги имате стимул да разпространявате "идеята" за Revolut на близки и познати (което според мен дори не е необходимо, при положение, че услугата е наистина добра сама по себе си).
----------------------------------------------------------------------------------
Това е, засега ще приключа с това ревю, тъй като със сигурност стана много много дълго. Има не малко аспекти на приложението, което не съм описал и много неща, които ще опиша в бъдеще (текущи и очаквани нововъведения).

Ако все още не сте член на семейството на Revolut, но сте намерили поне една причина да се присъедините - можете да го направите от този линк. Ако имате въпроси, не се колебайте да питате.