2 септември 2019 г.

Преглед на портфолиото, Август 2019




За първи път ще споделя как изглежда моето портфолио, както и ще дам малко детайли относно това, какво се случва в него.
Както се вижда активните ми инвестиции в платформи за споделено финансиране са разпределени в 8 платформи. За Mintos, Bondora и Iuvo вече написах детайлни статии, докато останалите платформи все още не съм споменавал. Това е така, защото предпочитам да добия 3-6 месеца опит в дадена платформа, преди да напиша детайлно ревю (а и не винаги си заслужава). За някои от посочените платформи този срок вече отмина и скоро ще напиша подробно своите впечатления.


Ако се интересувате и четете други блогове, форуми и публикации относно платформи за споделено финансиране е много вероятно всички платформи от моето портфолио да са ви познати. Ако пък не - ще напиша по няколко реда, за да ги представя:




RoboCash:


P2P платформа, която дава възможност за изключително проста инвестиция в бързи кредити с 12% лихва и пълна гаранция за обратно изкупуване (BBG). Работи като "инвестиционен робот", т.е. напълно автоматизиран процес, при който депозирате определена сума за инвестиции, правите няколко бързи настройки, за типове кредити и оригинатори, продължителност, максимална сума в кредит и какво да се случва с получените средства (реинвестиране на цялата сума, реинвестиране на главницата или получаване както на главницата, така и на лихвите) и оставяте платформата да върши своята работа.


Flender:


Ирландска платформа за споделено финансиране в бизнес кредити. Средната годишна възвръщаемост е малко над 10% и макар, че няма гаранция за обратно изкупуване, платформата има едва 0.3% необслужени кредити. Минималната инвестиция в кредит е €50, а сроковете са между 1 и 3 години. Имат много щедра оферта от 5 % бонус върху инвестицийте ви през първите 30 дни (бонуса се начислява както на инвеститора, така и на препоръчалия го).  Проектите, които се публикуват са малко на брой, тъй като минават през много щателна проверка от страна на платформата. До момента всички кредити, в които съм инвестирал, са обслужвани редовно.
Макар и доходността да е по-малко от повечето P2P платформи и особено инвестициите в бързи кредити, чувството че помагаш на даден бизнес да се развива си заслужава (както и възможността за георграфска и секторна диверсификация).



Grupeer:


Много добра платформа, даваща възможност за инвестиции както в кредити, така и в имотни проекти (строеж или отдаване под наем). Тук годишната възвръщаемост е в порядъка на 13% (12-14) и се предлага пълна гаранция за обратно изкупуване. При инвестициите в кредити има голяма разлика спрямо стандартните кредити в други P2P платформи - не инвестирате в индивидуален бърз/потребителски кредит, а в даден кредитен оригинатор, който публикува обединена група от кредити (например 100) като една обща инвестиционна възможност. Това дава допълнителна сигурност на инвеститора, тъй като възвръщаемостта не се повлиява от необслужването на конкретен потребителски кредит, а се компенсира от обслужването на всички останали. Имотните проекти пък се публикуват под формата на множество малки траншове като целта е да бъде следен предприемача дали използва получените средства правилно и последователно. 
Като цяло има какво да се желае относно потребителския интерфейс на платформата, но добрата доходност и нулева необслужваемост на кредитите и проектите (доколкото ми е известно), носят на платформата много широка популярност.


Swaper:

Платформата е доста сходна с RoboCash и работи аналогично (напълно автоматична инвестиция в бързи кредити с 12% доходност и пълна гаранция за обратно изкупуване (BBG). Има опция и за ръчно инвестиране, но на практика всички кредити, които се публикуват, биват изядени от автоматичноте инвестиционни стратегии. Съвсем скоро платформата спечели награда на Wealth & Finance International за най-добра P2P платформа в Европа.

NeoFinance:

Доста интересна платформа от Литва. Дава възможност за финансиране на потребителски кредити с висока доходност (9-27%). Тук разликите спрямо повечето платформи са осезаеми. 
Първо - кредитите са дълги, с продължителност типично между 3 и 5 години. 
Второ - има гаранция за обратно изкупуване, но тя е частична, т.е. ще получите между 50 и 70 % от инвестираната сума, в зависимост от рисковия клас. 
Трето - има възможност за заплащане на допълнителна гаранция, средствата от която отиват в общ гаранционен фонд. В случай на необслужване или забавяне на конкретен кредит, вместо обратно изкупуване на кредита, получавате автоматично всяка вноска директно от гаранционния фонд. Таксата се заплаща като определен % от инвестираната сума, като зависи от рисковия клас и продължителност на кредита. 
Четвърто - една от малкото платформи, при която дължите дребни брокерски такси при покупка и продажба на вторичния пазар, както и при изходящ превод на средства. 
И пето - единствената платформа, която познавам, на която ви удържат данък 15% от лихвите (обикновено данъци не се удържат от P2P/P2B платформите и е ваша лична отговорност да декларирате печалбите си и платите съответния данък всяка година). 

С оглед високата доходност от средно над 18% и възможността за €25 бонус при начална регистрация, инвестицията в платформата в дългосрочен план си заслужава, но със сигурност ще ви доведе повече главоболия отколкото голяма част от платформите. Ще разгледам всички особености в подробно ревю на по-късен етап.

Какво все пак се случи през Август 2019?


Като цяло през изминалия месец доста намалих обема на инвестицията си в Mintos и донякъде в Iuvo като по-голямата част от тях инвестирах в нова платформа - Swaper. Това не се дължи на никакъв проблем с най-добрата P2P платформа в Европа - Mintos, а главно на желанието ми да диверсифицирам още по-добре портфолиото си, както и да се възползвам в по-голяма степен от възможността за 2 % CashBack от Swaper, която получих. Освен това по този начин мога агресивно да проверя работата на платформата, която се оценява много високо, както от инвеститорите, така и от различни престижни класации за платформи за споделено финансиране.

Възможно е в бъдеще да възстановя част от позициите си в Mintos тъй като съм изключително доволен от платформата. По-малко вероятно е да възстановя тези в Iuvo, тъй като с избраната от мен инвестиционна стратегия там, почти всичко е инвестирано само в 2 оригинатора, а възвръщаемостта е най-ниска от всички използвани от мен платформи, 9-10% (макар и да не е лоша сама по себе си).

Увеличих инвестициите си в Grupeer като за момента впечатленията ми от платформата са добри, но засега получавам само лихви, тъй като повечето инвестиции са с месечна лихва и връщане на цялата главница в края на съответния проект.


Инвестициите ми в Bondora, към които имам най-големи притеснения (пoради липсата на гаранция за обратно изкупуване), се движат добре - добрата възвръщаемост през последния месец спомогна за увеличаване на общата доходност на годишна база до 16.5%.


Инвестициите ми във Flender се движат много добре като нямам нито една просрочена вноска (при планирана средна възвръщаемост от около 9.5%). Това е добре, тъй като тук имам известни притеснения поради липсата на гаранция за обратно изкупуване, макар и кредитите да са бизнес кредити и платформата да има много добра история. 

Тук имам инвестиции от по-големи суми в малко на брой бизнес кредити, като целта беше да се възползвам максимално от бонуса от 5 % за първите 30 дни, а платформата предлага само 1-4 проекта седмично. За щастие от няколко месеца реинвестирам получаваните средства в нови кредити с минималната възможна вноска от €50. 
След няколко месеца ако всичко върви по план, големите първоначално инвестирани суми ще намалеят и ще постигна значително по-добра диверсификация в повече на брой проекти с по-малки суми, което ще ми даде значително по-голямо спокойствие.

Инвестициите ми в NeoFinance също се движат нормално. Имам 5% забавени кредити с <7 дни (тъй като първоначално инвестирах в кредити без да се възползвам от гаранционния фонд), но съм оптимист, че всъщност ще бъдат платени. Ще напиша какво се случва с тях през следващия месец.


В допълнение започвам инвестиции в някои платформи за имотни проекти (покупка и отдаване под наем), но ще пиша за тях през следващия месец. Очаквайте подробности!



------------------------------------------------------------------------------------------

Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 



Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Тази статия не е спонсорирана от никого и отразява моето лично мнение и опит със споменатите в нея платформи за споделено финансиране. Нямам претенции, че информацията е пълна или напълно вярна. В статията се съдържат линкове към някои платформи. Използването на някой от посочените линкове, за да се запознаете с конкретна платформа, няма да ви струва нищо, но е възможно да донесе малка печалба за мен, а в някои случаи и за Вас. Ако имате въпроси за условията на всяка конкретна платформа - не се колебайте да ме попитате.