3 юли 2019 г.

12% доходност от Mintos - най-добрата P2P платформа в Европа



Mintos
Платформата Mintos е най-голямата (и според много - най-добрата) P2P/P2B платформа в Европа. Към момента през нея са финансирани кредити за над 2.6 млрд. евро от над 150 000 инвеститори, на които носи средна годишна възвръщаемост от над 12%. Темповете на разтеж на платформата са безпрецедентни в бранша.
Това се дължи на множество фактори. Нека ги разгледаме:


- Mintos e регистрирана в Латвия и оперира от 2015г. Платформата не е регулирана, но се опитва да отговаря на най-високите стандарти за сигурност. През 2017 и 2018 платформата е печеливша (макар и малко, с 13 000 EUR нетна печалба за 2018), което показва добро управление с оглед на огромния разтеж на платформата (което обикновено води до работа на загуба за определен период).


- Mintos е лесна и достъпна за инвеститори от цяла Европа. Необходимо е да минете кратка процедура по регистрация и верификация, след което да захраните личната си сметка в платформата.


- Платформата осигурява уникална по рода си диверсификация, като предлага кредити от повече от 60 оригинатора в множество валути на 30 пазара по целия свят. (Лично аз инвестирам само и единствено в EURO, макар и някои валути да предлагат по-добра доходност. Валутният риск за мен е неоправдан).


- Нисък праг на инвестицията - Минималната сума за инвестиция е едва €10.


- Гаранция за обратно изкупуване - Почти всички кредити идват с гаранция за обратно изкупуване ако не бъдат обслужвани за повече от 60 дни. Повечето оригинатори изплащат и лихва за просрочения период.



Платформата е оценена с 8.5 от над 700 ревюта в TrustPilot. Доскоро оценката беше над 9, но в момента има голям брой негативни ревюта, които изразяват недоволство от факта, че Mintos спряха нови инвестиции на потребители от UK. (Официалната информация от платформата е, че това е временна мярка, тъй като разработва нов бизнес модел специално фокусиран за UK пазара.)
Mintos Trustpilot


Плафтормaта получава редица награди в облaстта на финансовите технологии всяка година като 3 поредни години (2016, 2017 и 2018) получава първа награда на потребителите според престижното онлайн издание AltFi.
Mintos награди

Зареждане на средства

Зареждане на средства в Mintos може да се прави по няколко начина. 
Mintos депозит
Първият начин е чрез бързата услуга Trustly. Аз лично не я използвам и не съм чул позитивни мнения за нея, поне от България. Ако имате интерес може да проучите допълнително.

Втората опция е чрез банков превод. Никога не използвайте услугите на българска банка, за да направите банков превод във валута към дадена платформа, тъй като това може да ви струва скъпо (до няколко десетки лева). Можете да правите трансфер през електронни банкови услуги като Revolut, PaySera или TransferWise. За повече подробности прочетете моята статия Евтини преводи. Kак да спестим от таксите на банките.
Когато правите превод, никога не забравяйте да сложите потребителското си ID в детайли за превода, точно както е указано в инструкцията. В противен случай от Mintos няма да знаят в чия лична сметка да отидат парите. Ако забравите или сбъркате, не се притеснявайте, парите ви не са загубени. Но ще трябва да се свържете с отдела по поддръжка и вероятно ще минат няколко дни докато ви върнат парите или ги преведат по правилната сметка.

Третата опция е чрез услуга за електронни пари. На практика това отново са Revolut, PaySera или TransferWise. Разликата е, че тук Mintos имат отделна сметка в банката на TransferWise. Това е много удобно, понеже трансфевите от една в друга TransferWise сметка са мигновени (в случая с Mintos отнема няколко часа докато насочат парите ви в правилната потребителска сметка) и напълно безплатни. Ако вече имате пари в системата на TransferWise (т.е. няма да плащате превалутиране на BGN в  €), силно препоръчвам точно тази опция. Аз използвам нея. Можете да получите еднократно безплатно превалутиране и трансфер на сума до €1000 от TransferWise ако се регистрирате от този линк.

Ако нямате сметка там не се притеснявайте. Няма да сгрешите без значение коя от трите услуги решите да ползвате.

Идентификация

Преди да започнете да инвестирате винаги препоръчвам да преминете през процедурата за идентификация на личните данни. Всички финтех компании (електронни банкови услуги и P2P/P2B платформи за инвестиране) изискват да докажете самоличността си, което е в съответствие с европейските регулации. Ще бъде необходимо да въведете реалните си лични данни (имена, адрес, тел. за връзка и e-mail адрес), да снимате личната си карта, а в случая с Mintos и да си направите "селфи". Необходимо е и да потвърдите банковата си сметка, но това ще стане автоматично при получаване на първи входящ трансфер. 

Когато го правите за първи път може и да изпитате известно колебание поради вродената недоверчивост на българина (това не е задължително лоша черта!) или множеството градски легенди за изтеглени кредити на чуждо име, които със сигурност сте чували. Това е напълно нормален процес и е в съответствие с европейската директива за борба с прането на пари, а не прищявка на финтех компаниите.


Опции за инвестиране


- Primary market - Първичен пазар. Тук имате възможност да избирате ръчно точно в кой кредит желаете да инвестирате като прегледате параметрите му, включително и информация за оригинатора и кредитополучателя. Рядко използвам този продукт и не го препоръчвам. Шансът да получите по-висока доходност, спрямо Auto Invest клони към 0. 


- Secondary market - Вторичен пазар. Тук имате възможност ръчно да избирате кредити от вторичния пазар, т.е. кредити, които други потребители желаят да продадат предсрочно с определена надценка или отстъпка. На практика не използвам този продукт. Купуване на кредити от вторичния пазар с отстъпка би могло да доведе до по-голяма възвръщаемост, но същото е възможно и с автоматична стратегия за инвестиции на вторичния пазар през Auto Invest. Важното, което трябва да знаете е, че вторичния пазар е изключително ликвиден, т.е. можете да продадете кредитите си буквално за ден с минимална отстъпка (напр. 0.1%) и при нужда да имате достъп до парите си в рамките на 24 часа.


- Invest & Access - Платформата предлага напълно автоматична инвестиция, чрез своя продукт  Invest & Access. Ако я използвате, Mintos ще разпредели вашите средства в кредити от различни оригинатори и рискови групи (с изключение на най-рисковите такива). Уникалното е, че имате възможност да оперирате свободно с всичките си инвестирани средства  (с изключение на просрочени кредити, които можете да продадете отделно), т.е. имате незабавна ликвидност. Продукта е подходящ за инвеститори без особени познания, които не желаят да отделят никакво време за управление на инвестициите си.


Лично аз не използвам този продукт, тъй като предпочитам да имам пълен контрол над инвестициите си.


- Auto Invest - Този метод е изключително популярен на платформата. При него създавате стратегия за автоматично инвестиране, при която можете да изберете точно определени характеристики на заемите, в които искате да инвестирате. Рисков клас, очаквана доходност, пазар, продължителност на кредита, минимална и максимална сума за инвестиране във всеки кредит и други. Тази опция ще инвестира всичките ви свободни средства в нови кредити всеки ден без да се налага да отделяте каквото и да било време за управлението им.


Имате възможност за създаване на няколко автоматични стратегии, като зададете определен приоритет, т.е. ако няма достатъчно кредити, които отговарят на първата ви стратегия, системата ще опита да инвестира съгласно настройките на втората и т.н. Това поне на мен не ми се налага, тъй като ежедневно на платформата се публикуват нови порции заеми и средствата ми биват автоматично инвестирани съгласно единствената стратегия, която съм избрал.


Аз използвам изключително Auto invest. Личната ми стратегия до момента ми осигурява нетна годишна възвръщаемост от над 12 % (В момента се покачва, тъй като последните няколко месеца средния лихвен процент на платформата се увеличи с ~2%) като очаквам да достигне до ~13.5%.









В моята лична инвестиционна стратегия съм подбрал само оригинатори, които изплащат лихва и за просрочени кредити (това можете да откриете в детайлната информация за оригинаторите на платоформата тук) с рейтинг от A до B-. 

Избрал съм само кредити с гаранция за обратно изкупуване:
Mintos BBG
Избрал съм заеми с лихва над 11% и до 4 месеца. Кратките заеми дават възможност за по-бърз изход от инвестицията без използване на вторичния пазар. Също така ми дават възможност по-лесно да участвам в различни кампании и промоции, които платформата пуска периодично. (Напр. Cashback за инвестиции в кредити на определени оригинатори през даден месец). Избрал съм да реинвестирам всички получени средства, да не инвестирам в заеми, в които вече съм инвестирал и да диверсифицирам в различни оригинатори (с тази опция системата автоматично ще разпределя средствата ви, така че да не се концентрират в един оригинатор). Минимален и максимален размер на инвестицията в един заем €10-€20:

Mintos портфолио



Бонуси и промоции:

Това е много важна за мен секция, макар и никога да не е водеща дали да инвестирам в дадена платформа или не. Mintos предлагат 2 бонус схеми, при която ако получите покана от свой приятел и инвестирате в платформата, Mintos ще наградят както вас, така и този който ви реферира с определена сума.

Първата бонус схема е т.н. Affiliate програма (Програма за сътрудници). При нея получавате  1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Той се отнася за всичко, което инвестирате през първите 90 дни след регистрацията, като засичането става на 30-ти, 60-ти и 90-ти ден след регистрацията ви (всяко следващо засичане взема под внимание разликата между среднодневната ви инвестирана сума и сумата, засечена през предходния период.

За да се възползвате от 1% бонус е необходимо да се регистрирате от следния линк.


Втората възможност е чрез стандартната програма "Покани приятел" при която бонусът ви се изчислява на база на инвестираните средства на 14-ти ден след регистрацията ви:

Mintos Покани приятел






























Тъй като няма ограничения кой може да се възползва от тази промоция, например съпрузи биха могли да получат общо троен бонус използвайки програмата.

Можете да се свържете с мен, за да получите линк за регистрация и да получите своя бонус.

Допълнилно платформата регулярно пуска Cashback кампании. Напр. през м. юни 2019 имаше такава кампания, при която определени оригинатори даваха от 0.25 до 1 % от инвестираната сума в техни кредити (в зависимост от продължителността). Има доста хитрости, с които да увеличите получения Cashback. Няма да влизам в подробности за тази кампания, тъй като тя вече приключи (на 19-ти юни).


Всеки бонус обикновено се превежда в рамките на 1-2 седмици след датата на начисляване. Обикновено няма начин предварително да видите начисления бонус, но няма място за притеснение. Ако имате въпроси винаги можете да се обърнете към отдела за обслужване на клиенти.


Макар и бонус схемите да са честни както за всеки нов инвеститор, така и за препоръчалия го, целта на този блог не е да печеля от вас. Затова предлагам да ви върна половината от начисления ми бонус. Другата половина ще задържа първо поради необходимостта да платя данък върху целия начислен ми бонус и второ поради все пак съществуващите рискове от инвестиции в P2P/P2B платформи (а бонуса ще бъде инвестиран изцяло от автоматичната ми стратегия).


Не забравяйте преди това да прочетете статията ми за Инвестиции в споделено финансиране. P2P, P2B и още, за да се запознаете с евентуалните рискове от инвестиции в P2P платформи. Ако имате нужда, потърсете допълнителна информация. Не бързайте.



Теглене на средства

Тегленето на средства от платформата е изключително бързо, лесно и напълно безплатно. Просто избирата желаната свободна сума за изтегляне и по коя сметка да ви бъде преведена. Тегленията се обработват по няколко пъти на ден. Тъй като аз тегля средства в своята TransferWise сметка, парите обикновено се получават в рамките на същия ден или най-късно на следващата сутрин, ако са заявени по-късно. Никога не съм имал случай на забавени или непреведени суми.


Обслужване на клиенти

Обслужването на клиенти става по 3 начина. Чрез предварително подготвен онлайн хелп, чрез онлайн чат/електронна поща или чрез телефонно обаждане. Въпроси в писмена форма се обработват доста бавно, понякога трябва да чакате 4-5 дни. Причината за това не е нехайство или некомпетентност от страна на обслужващия персонал, а се дължи главно на невероятния разтеж на платформата. Отдела по обслужване на клиенти не може да смогне с въпросите на огромното количество нови потребители, които се регистрират всеки ден. Иначе обслужването е компетентно и винаги задоволително.
В случай, че желаете да получите по-бърз отговор или съдействие можете да се обадите на посочен телефон за връзка.


Какво още?

В началото на годината Mintos обявиха намерение да получат европейски банков лиценз и да осигурят на потребителите си собствена сметка в € с личен IBAN. Целта на компанията е ясна и сходна с бизнес модела на Revolut - а именно да се развие като комплексна Финтех платформа, в която потребителите да извършват всичките си финансови операции, вместо да използват услуги на други компании. Как ще се развие това в бъдеще предстои да разберем.

Обобщение

Аз съм изключително доволен от работата си с платформата. Имам постоянен и предвидим паричен поток, а благодарение на богатите статистики, които платформата предоставя, мога да следя всички минали, текущи и очаквани плащания, разпределение на инвестициите ми по държави, оригинатори, лихвени нива, текущ статус и др. 

Средната реално получена нетна годишна възвръщаемост на инвеститорите е 12.10%. Това е 25 ПЪТИ повече от лихвите по депозити в България. Съотношението доходност / поет риск за мен е повече от приемливо. Програмата "Покани приятел" и различните Cashback кампании през годината предоставят допълнителна възможност да увеличите доходността си.


Със сигурност мога да препоръчам платформата както с цел разширяване на портфолиото ви, така и ако тепърва стъпвате в света на P2P.



Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 

Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.