3 юли 2019 г.

Инвестиции в споделено финансиране. P2P, P2B и още


Споделеното финансиране дава възможност на физическо или юридическо лице да получи определен финансов ресурс без да използва традиционните банкови услуги. Вместо това се разчита на модел на финансиране, при който голям брой хора допринасят с малки суми срещу съответно обещание за печалба върху своята инвестиция. Споделеното финансиране се появява в началото на този век, но набира особена популярност в годините след финансовата криза, след като традиционните банки се отдръпват от по-рисковото кредитиране, в опит да се стабилизират.
От 2008 г. до сега платформите за споделено финансиране се развиват с изключителна скорост, а индустрията за споделено финансиране е сред най-бързо развиващите се сегменти в областта на финансите изобщо. 
Нека да разберем защо.

Удобството и бързината, които предлагат, са високо оценени, както от страна на кредитополучателите, така и от страна на инвеститорите. Липсата на посредник позволява този тип платформи да работят ефективно с много ниски такси, а спестените пари се връщат под формата на доходност за инвеститорите и добри условия за кредитополучателите.
Бизнес моделът, при който платформите разчитат на оригинатори също е изключително успешен. Когато кредитите са отпуснати от опитни и стабилни финансови институции, това дава спокойствие на инвеститорите, че кредитополучателите са минали процесите и проверките преди одобрение, които всяка компания за кредитиране използва и развива.
От друга страна този модел позволява на оригинаторите, които предлагат свои кредити на платформите, да доразвиват бизнеса си, използвайки ресурсите, които получават. Това са отношения, при които всички печелят и затова все повече компании, отпускащи кредити, се присъединяват към P2P/P2B платформи.




P2P & P2B

Споделеното финансиране се дели основно на два модела, P2P (Peer-to-peer) и P2B (Peer-to-business).
При P2P финансирането се извършва директна връзка между заемодател и кредитополучател. В реалния живот обикновено процеса е малко по-сложен:

Кредитополучател търси финансиране от небанкова институция (типично познатите ви бърз или потребителски кредит). Тази небанкова институция се нарича кредитен оригинатор (спокойно можете да си представите произволна компания, отпускаща бързи кредити, чиято реклама сте видели многократно по телевизията, повечето работят точно така). Кредитният оригинатор евентуално одобрява отпускането на съответния заем и предоставя нуждните на кредитополучателя средства, след което го публикува в споделен пазар (Marketplace). Този Marketplace (или платформа за P2P инвестиции) от своя страна дава възможност на своите потребители да участват с избрана сума в дадения кредит, срещу определен % възвръщаемост на своята инвестиция.
Това дава достъп на кредитния оригинатор до евтини (по неговите стандарти) средства и което е още по-важно - само когато са му необходими. Индивидуалния инвеститор типично очаква около 10% годишна възвръщаемост от инвестицията си, а кредитния оригинатор съответно разликата между договорения с клиента си годишен процент на разходите (лихви и всевъзможни такси) и обещания дял за индивидуалните инвеститори (тази разлика обикновено е значителна).

P2P платформите от своя страна се делят на 2 вида. При едните, платформата играе роля на връзка между P2P инвеститора и 1 или повече кредитни оригинатори. При другите, платформата сама по себе си е кредитен оригинатор и работи директно с крайни клиенти (т.е. имаме знак на равенство между P2P платформа и кредитен оригинатор).


P2B финансирането е сходно. Основната разлика е, че крайния клиент не е физическо лице, а юридическо (бизнес). Т.е. осигуряваме средства, необходими за развитието на даден бизнес, било то за реклама, текущи разходи, разрастване на бизнеса, реновиране или др.

Често P2P платформи осигуряват достъп и до P2B инвестиции, но има и специализирани платформи изцяло насочени към P2B. В тези случаи обикновено платформата е и оригинатор на публикуваните P2B кредити.

Какви са основните разлики


P2P и P2B имат много сходства, но и някои съществени разлики. P2P кредитите по естество са по-рискови. Често физически лица взимат бързи кредити, които в последствие не могат да обслужват, тъй като оценката на риска, която прави кредитодателя, често е занижена. За сметка на това обикновено те идват с гаранция за обратно изкупуване. Това значи, че ако плащането на даден кредит се забави (обикновено 30 или 60 дни), кредитния оригинатор автоматично изкупува дела на всички индивидуални инвеститори и изцяло поема процеса и риска по възстановяване на средствата си. Понякога оригинаторите изплащат само главницата (това, което сте вложили), а понякога и цялата лихва натрупана от момента, в който сте инвестирали.

В този случай основния риск за вас е от фалит на самия кредитен оригинатор, при което той ще изпадне в неплатежоспособност и няма да може да изпълни ангажимента си за обратно изкупуване.
Доходността при този тип кредити обикновено е в порядъка на 10-14%.

P2B кредитите обикновено преминават по-сериозна оценка на риска. Сумите са по-големи и съответно бизнеса кредитополучател предоставя повече доказателства, че ще обслужва кредита си. Доходността при този тип кредити обикновено е по-ниска (6-10%) и в общия случай не се предлага гаранция за обратно изкупуване.


И още


Има и трети тип инвестиции в споделено финансиране. Това са инвестиции в недвижимо имущество, при които участвате директно в покупката на даден имот (парцел, апартамент, къща, офис или др.), като ставате съсобственик. В този случай дружество (дадената платформа) поема управлението на съответния имот с цел препродажба или отдаване под наем, а вие получавате печалба съответстваща на вашия % участие във финансирането на проекта. За момента аз лично не финансирам в такива проекти, но идеята не е лоша, ако сте от типа хора, които искат да притежават нещо физически и измеримо. Очакваната доходност обикновено е в порядъка на 8% на година, но имате възможност за далеч по-голяма (или ниска) доходност, в зависимост от движението на пазара на недвижимо имущество.



РИСКОВЕ


Ще излъжа, ако кажа, че няма рискове при инвестициите в P2P и P2B. Във всяка инвестиция винаги има риск, и обикновено колкото по-голяма е очакваната печалба, толкова по-голям е рискът. Основните рискове при P2P/P2B инвестициите са следните:


- Риск от неплащане на кредит

С абсолютна сигурност мога да кажа, че където и колкото и да инвестирате, ще има кредити, които не се изплащат редовно/изобщо. Препоръчвам да работите изцяло с кредити с гаранция за обратно изкупуване и минимални суми инвестирани в един кредит. В противен случай (при кредитиране без гаранция за обратно изкупуване), при неизпълнение на задължението от страна на кредитополучателя, започва дълъг и сложен процес по възстановяване на средствата (обикновено се управлява от кредитния оригинатор или упълномощено лице, напр. съдебен изпълнител) и може да загубите частично или изцяло инвестираните средства в конкретния кредит.

- Риск от фалит на оригинатор

Такъв риск има и е напълно реален. Обикновено фалит на оригинатор означава, че дадената компания се предава на ликвидатор, който да опита да събере максимално количество от средствата и задълженията към дадената компания и да ги разпредели на всички физически и юридически лица, имащи претенции срещу компанията (в това число и индивидуалните инвеститори от дадена P2P платформа). Този процес може да е труден и бавен (с години) и със сигурност ще доведе до частични или пълни загуби на инвестираните ви средства. За щастие кредитните оригинатори са доста печеливш и процъфтяващ бизнес, стига да не занижат прекомерно изискванията си за отпускане на кредити (някои платформи предлагат оценка на риска на всеки отделен кредитен оригинатор, на база пазара на който работи, управленски екип, финансови отчети и др.). Затова е изключително важно да не концентрирате средствата си в един кредитен оригинатор.

- Риск от фалит на платформа

Такъв риск също има, макар и да е по-малко вероятен. Това няма пряко да се отрази на инвестициите ви, тъй като вашите пари не се "държат" от съответната платформа, обикновено тя е само посредник и печели определен % от всички финансирани през платформата кредити, който се заплаща от кредитния оригинатор (освен, когато платформата = оригинатор). В такъв случай обикновено се предвижда поемане на управлението от управленско дружество (възможно е да има известно неудобство или забавяне на операциите с вашите средства), което ще прекрати обявяването на нови кредити, а дружеството ще осигури спокойното приключване/изплащане на всички текущи кредити към инвеститорите.
Важно е да знаете, че парите на инвеститорите по правило се държат в отделна банкова сметка, различна от сметката със собствени пари на съответната платформа. Т.е. при евентуален фалит средствата в нея не могат да бъдат използвани от платформата за изплащане на фирмени задължения към трети лица (така оперират и компаниите за електронни пари, като Revolut). Разбира се е добре да се запознаете с начина, по който всяка платформа подсигурява вашите средства, преди да решите да инвестирате.

Можем ли да намалим рисковете?

Правило номер едно е деверсификацията. Добре е да разпределите средствата си в повече платформи (препоръчвам минимум 4), много оригинатори (инвестирайте не повече от 5% от всичките си предвидени средства през един оригинатор) и множество кредити (инвестирайте възможно най-малки суми в максимален брой кредити на всяка платформа, като препоръчвам поне 100 кредита).

Избирайте в платформи с добра история и рейтинг (Mintos, Bondora), оригинатори с по-висока оценка и кредити с малък до среден риск.


Никога не инвестирайте средства, от които зависите. Инвестирайте само след като сте осигурили нормалните си нужди, заделили авариен фонд и се чувствате напълно комфортно с идеята, че бихте могли да загубите част от средствата си. А това е неизбежно. Ако инвестирате достатъчно дълго, в даден момент ще настъпи събитие, описано в росковете по-горе. Важното е да сте осигурили достатъчна доходност, от инвестициите ви, която да покрие всички реалистични загуби. 

Не знам какво би станало по време на финансова криза (платформи като Bondora вече са преживели успешно последната такава), но при нормални пазарни условия шансът да настъпят едновременно повече от едно неприятно събитие (фалит на оригинатори и/или платформи), поне лично за мен е пренебрежим.

Точно толкова неясно е и как би се отразила една евентуална финансова криза на пазара на недвижими имоти, акции, ценни метали и стоки и други. Няма инвестиция без риск.


Ще продължа със серия статии описващи личните ми впечатления от платформите за споделено финансиране, с които имам опит (и за които мисля, че си заслужава да се пише). Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен, тъй като е трудно да опиша всяка малка подробност или детайл, макар че ще опитам да не пропусна нищо важно.

Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 


Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.