3 юли 2019 г.

Евтини преводи. Как да спестим от таксите на банките?

Електронни пари

- Използвате дебитна карта и правите поне по 1 банков превод на месец?

- Пътувате в чужбина поне веднъж годишно и използвате услугите на Change бюра или банки за обмен на валута?

- Имате близки или познати, които работят в чужбина и търсите начин как да ви изпратят пари?

- Искате да започнете с инвестиции в P2P/P2B платформи за споделено финансиране, но не знаете как да превеждате пари бързо и евтино в чужбина? 


Работейки с вашата банка всичко това може да ви струва много. Таксите за превалутиране и трансфери в EURO обикновено струват от няколко до няколко десетки BGN. 

На помощ идват модерните финтех компании или така наречените електронни банкови услуги, а това което ги обединява е многократно по-евтиния начин да оперирате с валути, било то превалутиране на средствата ви или извършване на банкови преводи. Нека ви разведа из техния свят!



Компаниите, с които имам опит до момента са TransferWise, Revolut и PaySera. И трите са достъпни за български потребители и ще разгледам накратко силните и слабите им страни, както и какъв е личният ми опит с тях.


TRANSFERWISE


Първият ми досег с електронна банкова услуга беше с TransferWise. Тяхното самоопределение е следното:


A cheaper, faster way to send money abroad.


Transferwise е на 8 години и се използва от над 4 милиона потребители по целия свят. Всеки месец през платформата се извършват преводи за над 4 милиарда долара. Платформата е финансирана от сър Ричард Брансън както и съоснователите на PayPal - Макс Левчин и Питър Тийл. Имат 11 офиса с 1300 служители на 4 континента и предлагат услугата "Borderless account", която ви дава възможност да държите пари в над 40 валути на едно място, и да конвертирате между тях по всяко време. С това идва и TransferWise дебитна карта Mastercard, която ви позволява да използвате парите си и да теглите безплатно до 200 евро на месец от банкомати по целия свят. Разбира се без никаква месечна такса. Получавате и безплатен индивидуален IBAN в немска банка (разглеждам само EUR сметките, тъй като работя само с тях).


Услугите на TransferWise са оценени с 5 звезди от над 66 000 ревюта в TrustPilot и са приети като основен партньор на повечето P2P платформи.
Transferwise Trustpilot


За българския потребител е важно, че може да зарежда пари удобно, в BGN и да ги изпраща в почти всяка валута. Важно е и да знаете, че платформата има такси както за превалутиране, така и за превод. Те са далеч по-символични от тези на българските банки, но съвсем не са за пренебрегване. Напр. ако искате да изпратите 2000 BGN на някого в EURO, то той ще получи 1010.55 (има леки вариации тъй като конвертирането се прави по текущ междубанков курс, който не е постоянен, макар и BGN да е вързано за EURO). Това прави такса от около 23 BGN (в добре познатите Change бюра ще получите по-малко срещу парите си!). 
В последните месеци услугата поскъпна и в момента на практика не я използвам, освен за средства, които са вече в EURO и особено за преводи между сметки на потребители и/или платформи в TransferWise, тъй като те са безплатни и на практика мигновени.
Ако искате да се сдобиете със сметка в TransferWise, но не и да плащате посочените такси (или поне да не загубите парите си) има начини и за това.
От TransferWise предлагат Refer a friend програма, която предлага да запознаете трима приятели с платформата, и когато направят преводи за над 400 лв (еднократно), получавате награда от 100 BGN (а приятелите ви получават еднократни безплатни трансфери до 1000 EURO). Аз лично се възползвах от тази оферта, а от TW ми преведоха сумата от ~51.50 EURO. Този бонус беше значително повече от всички такси, които са ми взети до момента от TW.
Можете да се регистрирате и да получите безплатен трансфер от следния линк:
Ако ви хареса, споделете с приятели (или ги помолете да ви помогнат да спечелите 100 BGN, както е описано по-горе ☺)

REVOLUT
Втората (И НАЙ-ДОБРА) електронна услуга за банкови преводи, с която започнах да работя е REVOLUT. Тяхното самоопределение е следното:

"A Radically Better Account

Banks will charge you when you spend or transfer money abroad. We’re not about that, and that’s why over four million people have switched to Revolut."
Revolut е услуга от ново поколение, изцяло насочена към модерния потребител. Revolut имат европейски банков лиценз, но това е може би единственото нещо, което ги доближава до традиционните банки. Услугата е изцяло мобилна, за което ви е необходим смартфон. Използва се от над 4 милиона потребители. От март месец 2019 Revolut официално са на българския пазар. Предлагат работа с BGN и напълно безплатни превалутирания и преводи до 6000 Euro на месец (11500 лв.) и до 400 лв. от банкомат на която и да е банка за стандартни потребители. Оценката им в TrustPilot e 4 звезди от над 18 000 потребители:
Revolut Trustpilot
Revolut постоянно се развиват. Освен безплатните трансфери, те предлагат безпрецедентната услуга да обменяте валути по реален междубанков курс (с изключение на уикендите, когато начисляват допълнителна такса, така че внимавайте!). Можете да следите моментния курс на избраната от вас валута, както и да зададете автоматично превалутиране, когато бъде достигнат желан от вас курс. В подходящ момент в делничен ден бихте могли да обмените 2000 BGN и да получите 1022.5 EURO, което е над 12 EURO повече спрямо съответната услуга на TW. И още повече. Буквално 2 часа по-късно бихте могли да обмените получените EURO обатно в BGN и да получите напр. 2015 BGN. И всичко това е напълно безплатно и автоматично (в рамките на 11500 BGN на месец).
Ако имате спестени пари, стоящи в някоя българска банка при годишна лихва от 0.1-0.5% (при което губите по ~3%! от парите си всяка година, благодарение на инфлацията) и се боите да ги инвестирате по какъвто и да е начин (било то P2P, P2B, акции, инвестиционни фондове, индекси и др.), бихте спечелили годишната лихва от банката си само с 1 превалутиране в EURO и обратно от REVOLUT при предварително зададени автоматични трансфери. Ако това не е достатъчно да ви убеди да използвате услугата, не знам какво би могло.
Revolut има услуги за бюджетиране и следене на разходи, разделяне на сметки с приятели, пасивно спестяване (като настроите приложението автоматично да закръгля до цяло число, когато плащате в магазин, ресторант или другаде), а събраните средства се трупат в "трезор" и др. Също както при TW получавате многовалутна карта MasterCard, с която да плащате навсякъде по света и във всяка валута. Без месечни такси. Теглене от банкомат до 200 EURO на месец без такси. Разбира се получавате и индивидуален IBAN в Euro диретно от Revolut.
 Има услуги за медицински застраховки в чужбина, застраховки на мобилния ви телефон и др. Няма да разгледжам тези услуги подробно, тъй като и не ги използвам. Няма да разглеждам и платените им планове, които ви дават неограничени преводи на месец и още много.
Използвам Revolut като зареждам сметката си чрез карта от българска банка (безплатно, тъй като се води плащане на виртуален POS терминал), а след това плащам сметки (битови, застраховки и др.), правя преводи в BGN или EURO напълно безплатно.
От юни 2019 Revolut официално работи и с Apple Pay (с което Apple Pay най-накрая стъпи на българския пазар), така че можете да свържете картата си Revolut със своя iPhone и да плащате навсякъде с него безконтактно.
Допълнително от няколко месеца разработват услуга за напълно безплатна търговия с акции, суровини и индекси, която лично аз нямам търпение да използвам. Очаква се да се появи по-късно тази година. Плановете за разрастване и развитие на услугите на Revolut са впечатляващи!
Като цяло Revolut (по начина по пойто го използвам) няма слаби страни. Приложението е лесно и удобно за употреба и ми дава възможност да оперирам с парите си по начина по който желая и когато пожелая, без да губя дори и стотинка.
Можете да се регистрирате и да получите безплатна карта от следния линк:
Ако ви хареса, споделете с приятели, като ги поканите, след като вече сте регистрирани. Те също ще получат безплатна MasterCard, a трансферите между приятели в Revolut са безплатни и не се зачисляват към месечното ограничение. Следете и за други промоции директно в приложението.

PAYSERA
На последно място ще разгледаме и услугата PaySera. При нея виждаме доста от вече познатите възможности. Работите с множество валути, като превалутирането става по много изгоден курс. 
Какво казват за себе си?
"Paysera е сигурен, евтин и лесен начин за извършване на плащания или изпращане и получаване на пари онлайн. Ние ежедневно работим за това да направим трудните и сложни процеси лесни, а скъпите услуги - по-евтини"

PaySera са оценени от повече от 300 чпотребителя в TrustPilot с оценка 4 звезди. До скоро резултата беше едва 2 звезди (с което лично аз не съм съгласен). Малкото ревюта са по-скоро плод на лошия им маркетинг, отколкото на лоша услуга. 
PaySera Trustpilot

През 2018 г. клиентите на PaySera са извършили повече от 1,87 милиона превода в 30 различни валути. Общата сума на преводите извършени през платформата надхвърля 3.9 милиарда евроPaySera също има банков лиценз и е регистрирана в Литва. Ще получите литовски индивидуален IBAN в EURO.
Доколкото знам, за разлика от Revolut курса на BGN за EURO не е плаващ, а постоянен. За 2000 BGN ще получите 1021.18 EURO, което е почти 11 EURO повече, отколкото чрез TW и малко по-малко, отколкото при най-изгодния курс на REVOLUT.
Тук отново имате напълно безплатни преводи, като те не са ограничени по сума (както в Revolut), а са 30 на брой в рамките на 30 дни. Има възможност за издаване на дебитна карта, но има месечна такса от 0.45 евро и такса за издаване от 3 евро на дебитната карта. Тегленията от банкомат също са платени. Хубавото е, че дебитната карта не е задължителна, и аз лично нямам. Следователно услугата за мен е на практика безплатна.
Можете да използвате както уебсайт, така и мобилно приложение, изцяло на български език, като от PaySera наблягат на използването на мобилното приложение (има определени ограничения при използването на уебсайта, ако не се идентифицирате допълнително през мобилното си приложение). Можете да превеждате пари в BGN, като PaySera имат сметка в повечето български банки и обикновено превода ще ви струва колкото вътрешнобанков трансфер.
Неудобство на услугата е, че за да използвате пълните възможности на вашата сметка, е необходимо освен идентификация с лични документи и да проведете кратък разговор по Skype със служител на компанията, за да докажете самоличността си. Хубавото е, че това може да стане на български език.
Използвам PaySera главно при преводи на по-големи суми, за да не надвишавам лимита на Revolut.
Можете да се регистрирате от следния линк:
Ако ви хареса, споделете с приятели. PaySera имат програма за сътрудници, по която ви изплащат 10% от печалбата си от всеки поканен ваш приятел. Това нормално ще е "0" ако използвате платформата както мен, тъй като аз я използвам без месечни такси и напълно безплатно.