25 юли 2019 г.

Желаете да инвестирате? Ето какво трябва да знаете

Инвестиции

За много хора думата "инвестиция" се намира отвъд дълбока и тъмна пропаст, точно от другата страна на думата "спестявания". Да скочиш там обикновено се оказва твърде страшно, дори и когато не липсва желание. Това води до един от 4 варианта:
1/ дълго и продължително чакане, поради липса на подготовка;
2/ пропадане в пропастта, поради липса на подготовка;
3/ "Стана късно, май е най-добре да се прибирам", поради липса на подготовка;
И макар че това в исторически план може да бъде напълно разбираемо, живеем във време, в което информацията е по-близка и достъпна от всякога. Разбира се същото не може да се каже и за качеството на тази иначе достъпна информация, но е безспорен факт, че всеки с достъп до интернет и малко свободно време би могъл да проучи всяка избрана тема (и то от изобилие от различни източници). А това би могло да доведе и до вариант "4":
4/ Премислен и премерен скок, след което се обръщаме и виждаме, че пропастта не била точно пропаст, а по-скоро неголяма дупка, която не сме могли да видим добре, поради липса на достатъчно светлина.
Е, в тази връзка искам да споделя няколко прости, но важни съвета, от които все още не знаете, че имате нужда.





Обръщам внимание, че различните типове инвестиции (недвижимо имущество, акции, облигации, стоки и ценни метали, споделени фондове, индексни фондове, кредитиране и др.) следват абсолютно едни и същи фундаментални принципи. И въпреки, че е изключително важно да имате ясна и добра представа как "работи" избрания от вас инвестиционен продукт и/или сфера, можете (и е добре) да черпите информация и опит от специалисти в различни области (тук думата специалисти не ми харесва, но не мога да се спра на по-подходяща). Просто законите на парите са еднакви, и работят еднакво навсякъде.



1. Важно е времето НА пазара, а не времето ЗА пазара.

Какво се има предвид? Безброй изследвания и лични примери показват, че в дългосрочен план е далеч по-важно и успешно да държите инвестициите си продължително време, отколкото да се опитвате да купувате евтино и да продавате скъпо. Това е обратното на идеята за "бързо" забогатяване, при която чакате цената на "Х" да падне и предвиждате след това да се покачи десетократно, за да станете милионер. Този сценарии е възможен в единични случаи, но е трудно (или почти невъзможно) да се прилага многократно за продължителен период от време.
Можете да откриете множество изследвания по темата с просто търсене. За моите цели ще преведа два цитата, които кратко и ясно казват простата истина:

"Никога не съм познавал някого който да може последователно да уцелва времето за пазара. Всъщност никога не съм познавал някого, който да познава някого, който да може последователно да уцелва времето за пазара"

Бъртън Малкиел, икономист и писател, 
професор по икономика в университет Принстън



"Не познавам никого, който може с години да уцелва времето за пазара...
 Би било огромна грешка да не участвате в игра, която мислите че ще бъде много успешна, защото мислите, че ще уцелите по-подходящ момент за влизане в нея."
Уорън Бъфет, считан за 
най-велик инвеститор, живял някога


Освен ако не сте екстрасенс би било напълно и категорично невъзможно успешно да предвиждате как ще се движи цената на почти всеки индивидуален инвестиционен продукт (недвижимо имущество или акция). Проблема е, че при всеки индивидуален успех, съответния инвеститор (или по-скоро спекулант в случая) погрешно отдава печалбата си на знание или усет, вместо на късмет, кога даден актив е в най-ниската или най-високата си точка. Но в краткосрочен план всеки един актив е почти непредвидим и е до голяма степен хазарт и обикновено опитите да се повтори, потрети и т.н. дадена бърза печалба, водят до регистриране на загуби.
Това, което Уорън знае е, че няма значение къде ще се намира пазара след година. Важно е къде ще се намира след 20, 30 или 40 години, т.е. средния годишен растеж (което от своя страна се превръща в средна годишна възвръщаемост на дългосрочния инвеститор).
Всичко останало се дължи на т.нар. сложна лихва, която в случая с Уорън и усреднената му нетна годишна възвръщаемост от малко над 20% превръща неговите $20 000 (когато е на 21 години) в над $80 млрд. 65 години по-късно.
Без да ви затрупвам с излишни данни (може би след време ще се върна на тази тема в отделна статия), важното е че стратегията "Купи и дръж" се е доказала като най-сигурната, най-стабилната и най-доходоносната инвестиционна стратегия за повечето хора.
Дългосрочната инвестиция намалява шанса да вземете погрешни спонтанни решения, лесна е (тъй като не налага непрекъснати действия и следене на цените на акции или др.) и има голям шанс да е печеливша за дълъг период от време, т.е. дори в случай на загуба имате голям шанс да върнете средствата си и да "изгладите" колебанията в цените на пазара.

2. Не инвестирайте в нещо, което не разбирате

Това звучи като нещо напълно очевидно и би трябвало всеки да го знае и разбира, но за съжаление реалността не е такава. Множество хора инвестират в неща, за които са прочели, че са добра инвестиция, или някой приятел им е казал, че е добра и доходоносна идея или просто сляпо следват някого, който го прави. НЕ правете това. Почти винаги е по-добре просто да държите парите си, отколкото да инвестирате в нещо, което не разбирате без предварително да се запознаете обстойно с повечето особености и детайли (къде отиват парите ви и как ще се използват, каква е историческата доходност, какъв контрол и достъп имате до средствата си), какви потенциални такси има, дължимите данъци и различните рискове свързани с инвестицията и да прецените дали съответната инвестиция е подходяща за вас.
В случая с инвестициите в споделено финансиране можете да се запознаете с моята гледна точка в статията ми Инвестиции в споделено финансиране. P2P, P2B и още. Не забравяйте да потърсите и други източници!

3. Винаги има риск

За съжаление не съществува инвестиционен продукт без риск. Обикновено риска е правопропорционален на очакваната възвръщаемост, но трябва да разберете, че дори привидно абсолютно сигурни инвестиционни продукти като напр. индексен фонд следващ S&P 500 (индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ, който се определя от 500-те най-големи по пазарна капитализация американски компании) има риск от краткосрочни или дори дългосрочни загуби. S&P 500 има историческа средна годишна възвръщаемост (преди данъци) от над 14%, но за всяка конкретна година тя може да варира от 37% (през 1975) до -37% (през 2008). Освен това не трябва да се забравя, че историческото представяне на дадена инвестиция никога не може да бъде гаранция за бъдещо представяне (т.е. печалба).
Важно е да разбирате потенциалните рискове и да направите оценка дали имате поносимост към тях. Трябва да знаете, че има инвестиционни продукти, които в дългосрочен план никога не са регистрирали загуба. В случая със S&P 500 от 1970 г. няма нито един 20 годишен период, през който е регистрирана загуба, като най-лошия такъв е текущият (т.е. последните 20 години) със средна възрвъщаемост от 5.62%, основно дължащо се на въпросната 2008 г.
Като цяло рисковете за всеки инвестиционен продукт са силно специфични. Трябва да ги познавате и разбирате и да опитате да приложите всички възможно мерки да ги намалите (като напр. диверсификация на портфолиото ви или различни защитни механизми и/или гаранции). Но впускайки се във всяка конкретна инвестиция бъдете подготвени, че е възможно да регистрирате загуби. Никога не инвестирайте средства, от които не можете да се лишите.
Конкретен риск, който винаги трябва да имате предвид, е инфлацията. Влагането на сума напр. в банков депозит или спестовна сметка не може и не бива да се приема като инвестиция, тъй като всяка печалба би била многократно "изядена" от инфлацията. В България инфлацията се движи около 3 % годишно, но тя не важи само за депозираните ви средства, а всеки друг инвестиционен продукт. Т.е. инвестирайки в нещо, което ви носи по-малко от 3% автоматично значи, че всъщност губите средства.
В много случаи хората държат парите си в Банка единствено с цел сигурност, разчитайки на механизма за гаранция на влоговете (до 196 000 лв.). Макар и механизмът сам по себе си да е добра европейска инициатива и да спаси средствата на множество хора при фалита на небезизвестната КТБ, трябва да знаете, че към днешна дата Фонда за гарантиране на влоговете (ФГБВ) е на практика празен и дължи още 530 млн. лева на държавния бюджет. 
Най-големите 5 банки в България "държат" депозити между 8 и 19.5 млрд. лв. Не е ясно каква част от тези суми са гарантирани (т.е. в размери до 196 000  лв.), но при евентуален фалит на която и да е от тях би било на практика невъзможно на ФГБВ да изпълни задълженията си и още по-трудно да осигури външно кредитиране (както в случая с КТБ). Много е вероятно дори и да не се стигне до загуба на средства, то поне да има дълъг период през който гражданите да не могат да "получат" средствата си.
Няма да разглеждам какво би станало в случай на повече от едно такова неблагоприятно събитие (т.е. голяма банкова криза).
Важният извод е, че макар и влоговете във всяка една българска банка да са гарантирани, то риск има и той е напълно реален (макар и привидно далеч по-малък от рисковете при стандартните инвестиционни продукти).

4. Инвестирайте последователно

За да бъдете успешен инвеститор е необходимо да сте последователни в своите инвестиции. Инвестициите не би трябвало да са нещо което правите като влагате по малко пари тук и там, проверявате по нещо ново, пробвате замалко или опитвате да припечелите някой лев допълнително като хоби. 
Помислете за физическа подготовка. Ако отидете на фитнес няколко пъти, след което спрете, няма как да очаквате да имате стегнато и здраво тяло. Но ако ходите последователно, по 3 пъти седмично в продължение на години е напълно очаквано да изглеждате добре.
Същото важи и при инвестираното. Успешното и ефективно инвестиране изисква информираност, план и рутина. То е начин на живот. Трябва да инвестирате последователно и постоянно, почти като на автопилот. . Това не значи, че е необходимо ежедневно да се занимавате с инвестициите си, да четете до 2 през нощта какви са очакваните движения на пазарите, финансовите отчети на всяка компания с която работите и т.н. Но значи, че трябва съзнателно да планирате колко точно да инвестирате, къде и как планирате да инвестирате всеки месец, както и да го изпълнявате. Нещо като да ходите на финансов фитнес, само че не вие, а парите ви. Да ги оставите да "тренират" и да се върнат "пораснали".

5. Оставете емоциите настрана

Голяма грешка на всеки начинаещ инвеститор е поддаването на емоциите. Да, никой не иска да губи, а при повечето инвестиции има голяма вероятност да попаднете поне в кратък период на загуба в началото. Напълно възможно и доста вероятно е ако решите да купувате индивидуални акции цената им започне да пада още на следващия ден, при което да се окаже че за кратък период регистрирате загуби от 10, 20 или повече процента. Или ако купите недвижимо имущество и изведнъж пазарът се срине (или просто сте направили лоша сделка) и се окаже, че притежавате имот който струва 30% по-малко от това, което сте платили за него. Основната грешка, която можете да направите е да продадете току-що закупената си инвестиция на по-ниска цена за да намалите загубите си.
Това значи, че сте забравили основната цел на инвестицията си - не е важно каква е цената днес или каква ще бъде утре, а каква ще е след 20 или 30 години. Често най-доброто, което можете да направите, е да не правите нищо и да оставите естественото движение на пазара и допълнителните ви инвестиции да обърнат загубите ви в печалби.

Този съвет разбира се ще работи само ако вече се усланяте на предходните. Т.е.:

- планирате да държите инвестициите си дълго време

- не се опитвате да купувате евтино и продавате скъпо индивидуални акции или недвижимо имущество (тъй като първото изисква предимно късмет, а второто и знания и късмет)

- работите върху изграждане на диверсифицирано портфолио в сфера или сфери, които разбирате

- познавате, разбирате и приемате рисковете от всяка индивидуална инвестиция, която правите

- инвестираните средства не са жизненоважни за вас или вашето семейство

- инвестирате регулярно и реинвестирате всички получени от инвестициите си приходи


И тук ще приключа. Мисля, че това са основните неща, които трябва да знаете, ако искате да станете успешен инвеститор. Разбира се това е само върха на айсберга и по никакъв начин не мога и не бих твърдял, че ви е достатъчно. Търсете, четете, разговаряйте. Единственото от което имате нужда е малко време и повече желание.


Разбира се няма как да започнете да инвестирате ако първо нямате подсигурени средства, както и "възможност" (или по-скоро желание) да заделяте всеки месец. Не забравяйте да прочетете моята статия Как да спестяваме? Моите 12 съвета.



Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 


Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.