9 октомври 2019 г.

Преглед на портфолиото, Септември 2019






За втори път ще споделя как изглежда моето портфолио, както и малко детайли относно това, какво се случи с него през изминалия месец.

Както се вижда, активните ми инвестиции в платформи за споделено финансиране вече са разпределени в 12 платформи. Опитвам да изпробвам възможно по-голям брой платформи като целите ми са да:

- диверсифицирам портфолиото си достатъчно, така че да е максимално защитено от евентуални проблеми с единичен кредитен оригинатор, кредитополучател или платформа
- тествам всички по-големи "играчи" в бранша, за да оценя кои лично за мен са най-подходящи за дългосрочни инвестиции, с оглед на възвръщаемост, риск, удобство, прозрачност и минимално време за управление.



През този месец планирам да пусна ревю на платформата RoboCash, която използвам вече 8 месеца, а в текущия преглед ще представя за първи път и няколко платформи за споделено финансиране (ориентирани в имотни проекти и/или бизнес кредити), в които от скоро инвестирам. Ето ги и тях:

CROWDESTOR:


Crowdestor е P2B платформа, която за кратко време се превръща в любима за мен. В нея инвестирате в разнообразни проекти - мобилни игри, училище за барабани, зала за плажен волейбол, възобновяема енергия, топлоцентрали...пълен спектър на всичко, което можете да се сетите. Клиентите са от Латвия, инвестициите са в порядъка на няколко стотин хиляди до милион €, средната продължителност е между 9 и 24 месеца, минималната инвестиция е 50€, а на платформата биват публикувани между 1 и 4 проекта седмично. Примерен проект, в който съм инвестирал:


Crowdestor


Лихвеният процет е по-висок от средния за бранша, а всички инвестиции идват с гаранция за обратно изкупуване от платформата (освен стандартния залог от клиента) като за целта бива събиран и специален гаранционен фонд, в който за 7 месеца са събрани малко над 143 000 € (той се спонсорира с малки суми от всеки проект, без това да се отразява на инвеститорите).

Нямам търпение да напиша подробно ревю на платформата (това ще се случи в края на годината или началото на следващата).

CrowdEstate

CrowdEstate e поредна балтийска платформа. Тя е сравнително "стара" (работи от 2014 г.) и, макар че се рекламира като платформа за финансиране на имотни проекти, има голям брой бизнес кредити. Обръщам внимание и, че кредитите често са под формата на няколко (6, 7...10) транша към един и същ кредитополучател. Платформата има доста висока средна доходност от 17.74% и 0% необслужени кредити (но има чести забавяния) и е сравнително голяма, със своите над 38 000 инвеститора. Важно е да обърна внимание, че липсва гаранция за обратно изкупуване!
Кредитополучателите са от Естония, Латвия и Италия, инвестициите са в порядъка на няколко стотин хиляди до над милион €, средната продължителност е между 9 и 24 месеца, минималната инвестиция е 100€, а на платформата биват публикувани между 1 и 10 проекта месечно. Примерен проект, в който съм инвестирал:


CrowdEstate


Reinvest24

Reinvest24 е платформа, даваща възможност за инвестиции в недвижимо имущество в Талин, Естония. Инвестицията се изразява в участие в покупката на недвижимо умущество, отдаване под наем и продажба след определен (обикновено предварително) срок. Всеки проект е разделен на дялове, като цената на 1 дял е 1€, а минималната инвестиция е 100€. Инвестицията е подсигурена с ипотека на съответния имот, а всяка отделна инвестиция се управлява под формата на самостоятелно дружество. Потенциалните печалби идват от ежемесечен наем и капиталова печалба при продажба на имота след определения срок (или по-рано, ако бъде намерена подходяща оферта). 
Освен това платформата има 2% такса за инвеститорите, както и 10% такса от месечните наеми. Това може да изглежда досадно, ако сте привикнали с платформи без никакви такси, но имайте предвид, че в случая не давате парите си на кредитополучател (който да заплати определена комисиона на платформата) и реално тези такси са единственият доход на самата платформа, която се грижи да идентифицира проекта, да придвижи цялата документация, да реновира и поддържа съответния имот и т.н.. Тези такси са сходни с традиционните такси, които бихте заплатили на местен брокер/агенция.
Евентуалните рискове са свързани с невъзможност за осигуряване на наемател и/или невъзможност да бъде продаден имота с печалба (напр. в случай на срив на пазара). 
Платформата работи от 2018 г. и все още има малко на брой проекти. Към момента има 12 финансирани проекта (3 от които с успешен изход от инвестицията) и 1 в процес на събиране на средства. Примерен проект, в който съм инвестирал:

Reinvest24

Reinvest24 предлага бонус от 10€ за всеки нов потребител. Това е нова оферта (от м. септември т.г.), но все още не е активна при регистрация от линка по-горе. Ако имате интерес от бонуса, може да се свържете с мен, за да ви предоставя линк за този бонус.

BitOfProperty

BitOfProperty е платформа за инвестиции в недвижимо имущество, много сходна с Reinvest24. Компанията е базирана в Сингапур, но има отдел в Естония (където са и всички предлагани до момента имоти) и работи от края на 2017 г.. При нея отново закупуваме дял от имот, който след това се управлява от отделно дружество. Тук цената на дял е определена на 50€, колкото е и минималната инвестиция. До момента има едва 4 успешно финансирани имота. Тук няма такса за участие (каквато споменахме при Reinvest24), но отново има 10% такса от месечния наем, която покрива работата на платформата. Както възможностите за печалба, така и евентуалните рисковете са аналогични. Примерен проект, в който съм инвестирал:

BitOfProperty

BitOfProperty също предлага бонус от 10€ за всеки нов потребител. Можете да се възползвате, като се регистрирате през линка по-горе.

Какво все пак се случи през Септември 2019?


През изминалия месец допълнително намалих обема на инвестицията си в Mintos и донякъде в Iuvo като по-голямата част от тях инвестирах в Swaper (както вече писах в предходния преглед на портфолиото) и четирите платформи споменати по-горе.


За съжаление лихвите по кредити в Mintos през последните 2 месеца драстично намаляха. Бума през летните месеци, който доведе до повишаване на лихвените проценти от 10-12% до 14-16%, приключи. В момента е почти невъзможно да се добера до кредити с лихвен % над 10. За момента съм спрял движенето по сметката си в Mintos в изчакване. Много вероятно е да има ново увеличение през зимните месеци и отново да увелича позициите си в платформата. Ако това не се случи, вероятно ще намаля още малко позициите си до нивата на RoboCash, Iuvo и Flender в търсене на нови възможности.

За Iuvo няма много какво да напиша. Там доходността е константна в порядъка на 8-10% на годишна база, в зависимост от "късмета" през съответния месец (варира поради неизплащането на лихва при обратно изкупуване на просрочени кредити).


Инвестициите ми в Swaper и RoboCash се утвърждават като много надеждни и удобни като осигуряват прекрасна ликвидност на средствата, свързана с естеството на предлаганите кредити - краткосрочни кредити до 30 дни, с едва 30 дни срок за активиране на гаранцията за обратно изкупуване и изплащане на лихва за периода на просрочване. Всичко това прави инвестициите в двете платформи изключително предвидими и не се налага да проверявам ежедневно какво се случва с тях.

Остава леката горчивина, че вземам участие в схемите за т.нар. "бързи кредити до заплата", но какво да се прави.

Grupeer - платформата продължава да работи точно както очаквам, носейки регулярни лихви. Ликвидността тук не е толкова голяма, тъй като повечето проекти изплащат главницата едва в края, а все още липсва вторичен пазар. Това лично за мен не е проблем, но трябва да се има предвид.


Инвестициите ми в Bondora, към които, както вече споменах, имам най-големи притеснения (пoради липсата на гаранция за обратно изкупуване), привидно се движат добре. Добрата възвръщаемост и през последния месец спомогна за увеличаване на общата доходност на годишна база до 17.5%. НО зад тази цифра се крият и 8 фалирали кредита с издадено платежно нареждане от съд (4 в Испания и 4 в Естония). Bondora не приспада фалиралите кредити от стойността на портфолиото, нито в пресметнатата доходност (единствено намалява стойността и доходността с пропуснатите до момента плащания). Този факт (както и неясното бъдеще по събиране на неплатените кредити) прави реалната оценка на портфолиото сложна задача, с която за момента не се наемам. Ще продължа да следя и през следващите месеци, за да преценя дали да продължа с инвестициите си в платформата.


Инвестициите ми във Flender се движат много добре. В края на предходния месец имах забавена една вноска (което донякъде ме притесни), но забавянето беше едва 5 дни.


Инвестициите ми в NeoFinance също се движат нормално. През миналия месец имах 5% забавени кредити с <7 дни (тъй като първоначално инвестирах в кредити без да се възползвам от гаранционния фонд). Всички те бяха платени и в момента нямам нито един забавен кредит без гаранционен фонд (имам общо 7 забавени кредита с гаранционен фонд, което не ме и няма как да ме притеснява, тъй като всички плащаният идват навреме от фонда).


За Crowdestate, Crowdestor, Reinvest24 и BitOfProperty нямам много какво да кажа,  тъй като съм инвеститор от по-малко от 2 месеца. Вече получих първи плащания (с изключение на Reinvest24, където проекта, в който участвам беше финансиран скоро). Освен това един от проектите, в които участвам в Crowdestate, закупих с 3% отстъпка, тъй като беше със забавено плащане, малко след което плащането мина успешно, и това се яви като прятен 3% бонус. Ще видим какво ще се случи с другите проекти.


------------------------------------------------------------------------------------------


Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 



Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Тази статия не е спонсорирана от никого и отразява моето лично мнение и опит със споменатите в нея платформи за споделено финансиране. Нямам претенции, че информацията е пълна или напълно вярна. В статията се съдържат линкове към някои платформи. Използването на някой от посочените линкове, за да се запознаете с конкретна платформа, няма да ви струва нищо, но е възможно да донесе малка печалба за мен, а в някои случаи и за Вас. Ако имате въпроси за условията на всяка конкретна платформа - не се колебайте да ме попитате.