20 октомври 2019 г.

12 % доходност от RoboCash. Всичко, което трябва да знаете

RoboCash

Какво е RoboCash и как работи?

Една от любимите ми P2P платформи за споделено финансиране е RoboCash. Платформата е собственост на RoboCash Group, група от кредитни оригинатори обединени от руския предприемач Сергей Седов. Групата (и съответно платформата) предлага бързи и потребителски кредити в 8 държави в Европа и Азия като до момента са финансирали над 4.3 млн. заема. Групата е печеливша, с нетна печалба от над 13 млн. евро за 2018 г. и очаквана нетна печалба от над 30 млн. евро за 2019 г.

Самата платформа е регистрирана в Латвия и работи от февруари 2017 г.. Отворена е за инвеститори от целия ЕС като единственото изискване е да имате навършени 18 г. и да преминете през кратка процедура за идентификация (стандартна практика в съответствие с европейските регулации). По-рано тази година седалището на платформата се премести в Хърватия (с регистрация на ново дружество) като към днешна дата се регулира в съответствие с местните закони в Хърватия.

RoboCash е платформа от ново поколение и работи като инвестиционен робот. Това значи, че след като създадете портфолио и зададете определени характеристики на кредитите, в които желаете да инвестирате, платформата ще върши цялата работа без да е необходимо каквото и да било време за управление на инвестициите ви. Цялата сума, определена от наличния ресурс и параметрите на вашето портфолио ще бъде инвестирана от изкуствения интелект на системата, а вие можете да се облегнете назад и да оставите магията на сложната лихва да върши своята работа.

Платформата предлага приличен за бранша лихвен процент от 12 %, възможност за инвестиции в краткосрочни кредити (до 30 дни), както и пълна гаранция за обратно изкупуване след едва 30 дни.


Нека разгледаме платформата, започвайки от самото начало.



Регистрация

Регистрацията в платформата се прави с 4 прости стъпки.

1. Въвеждате своите име, фамилия, мейл адрес, телефонен номер, държава и пол.


RoboCash регистрация стъпка 1


2. Въвеждате ЕГН, адрес, парола по избор, цел на акаунта и произход на средствата:

RoboCash регистрация стъпка 2

3. Потвърждавате своя мейл адрес (ще получите мейл за потвърждение).

4. Потвърждавате своята самоличност (чрез снимка на личната си карта).



Добавяне на средства

Добавянето на средства става чрез банков трансфер. Единствената валута, с която платформата работи е €. Ако искате да избегнете големите такси на български банки за преводи в € можете да прочетете моите статии:

Детайлите относно банковия превод можете да видите чрез натискане на бутон "Ad funds" от основния екран. Имайте предвид, че минималната сума, която можете да добавите е 10 €, а максималната - 10 000 € (това е и твърдия максимум, който изобщо можете да инвестирате). 
RoboCash е една от малкото платформи, които ограничават възможността за инвестиции до определен максимум. Причината за това е проста - RoboCash публикува само кредити от собствената група, а те разбира се като количество са лимитирани. Възможността за инвестиции на много големи суми би имало негативно влияние върху дребните инвеститори, тъй като ще създаде недостиг на свободни за инвестиции кредити. За да даде сравнително равен шанс на всичките си инвеститори, платформата поставя това ограничение и за момента то не пречи за развитието на й.

Създаване на портфолио

Създаването на портфолио става чрез натискане на бутон "Invest" от основния екран, след което избирате "CREATE PORTFOLIO". Ще се отвори следният екран с настройки на вашето портфолио:

RoboCash портфолио


Избирате:
- име
- размер на портфолиото
- минимална и максимална сума за инвестиция в един кредит (в моя случай 1-15€)
- лихвен процент (12%-13%, макар че всичко, което се предлага от както използвам платформата е точно с 12% и няма планове за скорошни промени)
- период (аз съм задал 1 ден до 90 дни, за да инвестирам единствено в краткосрочните кредити до 30 дни)
- стратегия - т.е. какво да се случва с инвестираните средства. Опциите са за връщане в сметката, директно изплащане по банковата ви сметка, реинвестиране на цялата сума (аз съм избрал тази опция, с цел максимално автоматично да се възползвам от възможностите на сложна лихва) и реинвестиране само на главницата.

Последните настройки са за
- частично ивнестиране в кредит
- автоматичен депозит на депозираните ви средства директно в портфолиото
- инвестиране във вторичния пазар
- избор на конкретни оригинатори от групата
Препоръчвам да оставите всички отметки на тези опции.

Това е всичко. 

След като активирате портфолиото си можете да оставите платформата да върши своята работа. От месеци не се наблюдава задържане на средства (т.е. когато няма свободни кредити, в които да бъдат инвестирани средствата ви). Гаранцията за обратно изкупуване се активира след едва 30 дни. Това значи, че ако настроите портфолиото си като моето и инвестирате само в краткосрочните кредити до 30 дни, можете да направите пълен изход от инвестицията си в рамките на 60 дни. Имайте предвид, че иначе нямате възможност за преждевременен изход (т.е. не е възможно да продадете кредитите си ръчно на вторичен пазар или да се откажете от тях).

Справки

От меню "Income statement" имате пълен преглед на своите доходи за конкретен ден, месец или година, както и списък с всички транзакции. Има възможност и за генериране на репорт (.xls) за конкретен репорт. Не се предлагат никакви красиви таблици, пайове и прочее каквито сме свикнали да виждаме в Mintos. С оглед константната доходност и факта, че всички инвестиции са в рамките на групата, не виждам и много смисъл (макар, че винаги е приятно за окото).

Бонус

Платформата не предлага бонуси или кешбек кампании за нови потребители. По-рано през годината имаше кампания за лоялни инвеститори, но в момента не можете да се възползвате от нея.

Обобщение

Иска ми се да има какво още да напиша но за съжаление (или радост) работата с платформата е изключително проста и прозрачна и буквално няма какво още да бъде написано. Аз съм доволен от добрата лихва и много добра ликвидност и възможност за идход от инвестицията. Личният ми опит с платформата е изключително позитивен, както и мнението ми за RoboCash Group. Доходността напълно отговаря на очакваната.

Платформата може да бъде чудесна алтернатива на Mintos, Iuvo, Grupeer или Swaper (ако вече инвестирате в някоя от тези платформи), не бих казал, че им отстъпва с нещо и е изключително проста и разбираема дори за начинаещи инвеститори.

Ако желаете да я изпробвате можете да се регистрирате от този линк.

Можете да прочетете и останалите ми ревюта на платформи за споделено финансиране, преглед на портфолиото или да откриете полезни съвети за спестяване и инвестиции.

------------------------------------------------------------------------------------------

Не забравяйте, че аз не съм инвестиционен консултант и нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети под никаква форма. Само ще споделям своето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. 



Вие и само вие носите пълната отговорност за своите пари.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Тази статия не е спонсорирана от никого и отразява моето лично мнение и опит със споменатите в нея платформи за споделено финансиране. Нямам претенции, че информацията е пълна или напълно вярна. В статията се съдържат линкове към някои платформи. Използването на някой от посочените линкове, за да се запознаете с конкретна платформа, няма да ви струва нищо, но е възможно да донесе малка печалба за мен, а в някои случаи и за Вас. Ако имате въпроси за условията на всяка конкретна платформа - не се колебайте да ме попитате.